علائم رایج ابتلا به انگل ژیاردیا

ژیاردیا یک نوع عفونت گوارشی است که توسط انگل ژیاردیا ایجاد می‌شود و علائم مختلفی را به همراه دارد. برخی افراد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند، در حالی که در بدنشان این انگل وجود دارد. در این مقاله به بررسی علائم رایج ابتلا به ژیاردیا می‌پردازیم.


انتقال انگل ژیاردیا

ژیاردیا غالبا از طریق مدفوع فرد آلوده به انسان دیگری منتقل می‌شود. پس از ابتلا به این انگل، علائم ممکن است بین یک تا سه هفته بعد نمایان شوند. بیشتر این علائم بین دو تا شش هفته طول می‌کشند. در صورت مشاهده هر یک از علائم، مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات ضروری است.


علائم اصلی  انگل ژیاردیا

  • اسهال شدید و مزمن

اسهال یکی از شایع‌ترین علائم ابتلا به ژیاردیا است. اسهال ناشی از ژیاردیا معمولاً آبکی، بدبو و چرب است. در این حالت فرد ممکن است نیاز مکرر به دستشویی داشته باشد و این وضعیت بدون درمان بهبود نمی‌یابد.

  • شکم‌درد

شکم‌درد در مبتلایان به ژیاردیا ممکن است در حد خفیف یا شدید باشد و ممکن است به اشتباه به دلیل مشکلات دیگری همچون دردهای قاعدگی شناخته شود. در این موارد، مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات ضروری است.

  • کاهش وزن غیرعادی

کاهش وزن تا ۷ کیلوگرم از دیگر علائم رایج ژیاردیا است. اسهال مزمن و استفراغ مکرر باعث می‌شود که بدن نتواند به درستی مواد مغذی را جذب کند و این امر منجر به کاهش وزن می‌شود.

  • تهوع و استفراغ

تهوع باعث می‌شود فرد بخواهد هر چه خورده و نوشیده بالا بیاورد و برگرداند. وقتی فرد حالت تهوع دارد، تمایلی به غذا ندارد و دیدن غذا هم حالش را بد می‌کند.
کسی که به عفونت ژیاردیا مبتلاست، ممکن است برای کنترل حالت تهوعی که دارد سراغ دارو برود؛ اما این کار تهوعش را بدتر می‌کند؛ زیرا انگل ژیاردیا در سیستم گوارشش شدید عمل می‌کند. ازآنجایی‌که ژیاردیا باعث تهوع می‌شود، فرد وزن کم می‌کند چون نمی‌تواند چیزی بخورد.
اگر ژیاردیا درمان نشود، تهوع بدتر خواهد شد. طی پروسه مداوا، مصرف مایعاتی مثل آب مرغ مهم است تا بدن بیشتر از این ضعیف نشود.

  • نفخ و آروغ زدن

نفخ شکم و آروغ زدن مداوم از علائم شایع این عفونت است. گاهی اوقات نفخ به حدی شدید می‌شود که فرد نمی‌تواند در جمع حضور یابد.


دیگر علائم ژیاردیا

  • خستگی مفرط

خستگی یکی از علائم مهم ژیاردیا است که می‌تواند باعث ایجاد سندرم خستگی مزمن شود. این خستگی ممکن است حتی پس از درمان عفونت نیز ادامه یابد.

  • دهیدراته شدن (کم‌آبی بدن)

کسی که ژیاردیا دارد نمی‌تواند چیزی به جز آب بنوشد. به همین دلیل خیلی مهم است که بدنی که دچار عفونت است زیاد آب بنوشد. دهیدراته شدن بدن، عفونت را بدتر می‌کند.
اگر بدن فرد دهیدراته شود، بی‌حال خواهد شد که باید فوراً او را به پزشک رساند. حتی اگر بیمار به دلیل اسهال، قادر به حفظ آب بدن نباشد، همان چند جرعه محلول او آر اس هم کمکش خواهد کرد.

  • گیجی و منگی

در برخی موارد، ابتلا به ژیاردیا می‌تواند موجب گیجی و منگی شود که به ویژه در کودکان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف مشاهده می‌شود.

  • سردرد

سردردهای ناشی از کم‌آبی بدن نیز می‌تواند به عنوان یکی از علائم ژیاردیا به شمار آید. این سردردها معمولاً به دلیل کاهش سطح مایعات در بدن و تغییرات ایجاد شده در سیستم گوارشی بروز می‌کنند.

  • سوءتغذیه و کمبود مواد مغذی

ژیاردیا بر روی جذب غذا و مواد مغذی تاثیر می‌گذارد که ممکن است باعث سوءتغذیه شود. علائم سوءتغذیه شامل ضعف، خستگی، بی‌حالی و خشکی پوست می‌شود.

  • عدم تحمل لاکتوز

افرادی که به ژیاردیا مبتلا هستند، ممکن است دچار عدم تحمل لاکتوز شوند که منجر به نفخ و ناراحتی‌های گوارشی می‌شود.


ریسک فاکتور ها

ژیاردیا می‌تواند از طریق آب آلوده نیز منتقل شود. مثلاً در جاهایی که دسترسی به بهداشت و آب تصفیه شده کم است.
رابطه جنسی با کسی که ژیاردیا دارد نیز این بیماری را انتقال می‌دهد. در نهایت اینکه ژیاردیا در کودکان شایع‌تر است. زیرا کودکان بیشتر احتمال دارد حین بازی در مکان‌های عمومی با مدفوع تماس پیدا کنند.

 منبع:

tebyan.net